En mann ser på en mobil.

Slik blir fremtidens Nor5Ge

Færre ulykker, raskere hjelp og mindre forurensning. Og det er bare starten, skal vi tro ekspertene, for hvordan 5G fra Telia vil kunne endre samfunnet vårt.

Jommen mye prat om 5G, synes du ikke? Samtidig er det jo ikke akkurat sånn at 4G er så innmari treigt. Videoer lastes ned på et blunk og det er null stress å strømme morgenmøte fra bussen. Så hva skal vi egentlig med 5G? Er det noen vits å investere milliarder av kroner i et nytt mobilnett?

Hvorfor trenger vi 5G?

Enten du er tech-gründer, sykepleier eller bonde har arbeidshverdagen endret seg. Den er blitt mer digital. Og nye innovative løsninger dukker opp hele tiden, med mål om å løse oppgavene smidigere og smartere. Også på hjemmebane blir livene våre mer og mer påkoblet. Med klokker, lyspærer og støvsugere med nettilgang.

Bruken av mobildata vokser enormt, og 5G er helt nødvendig for å håndtere veksten.

– I Telia-nettet ser vi nye rekorder for bruk av mobildata nesten hver uke, forteller Henning Huuse, forretningsutvikler i Telia.

– De siste årene har vi sett en dobling ganske nøyaktig annethvert år, sier han og viser til Moores lov om digitaliseringens vekstkurve.

– Veksten i datatrafikk bare fortsetter. Det er jo interessant å spørre hvor dette bærer! Og det er nettopp grunnen til at vi nå bygger ut 5G for å møte kundenes behov.

650x350_mann.jpg

Legger til rette for digitalisering

Digitalisering kan høres både kaldt og upersonlig ut, men innovative løsninger har vist seg å gi oss et tryggere, varmere og grønnere samfunn. Repetitive, enkle oppgaver løses av maskiner, og store mengder data analyseres i skyen. Alt dette får oss raskere frem til mål, og frigjør tid til de viktige oppgavene som aldri kan erstattes med teknologi.

5G skyter fart i utviklingen, fordi begrensningene blir borte. Kapasiteten og hastigheten blir nå mer enn stor nok til å møte behovene fra fremtidens nyvinninger.

– Norge står overfor et stort skifte fra å være en ressursdrevet økonomi til å bli en kompetansedrevet økonomi. Vi må finne andre måter å drive verdiskapningen på, vi må finne de nye mulighetene for Norge, sier administrerende direktør i Telia, Stein-Erik Vellan.

650x380_stein-erik.jpg

Han er ikke i tvil om at 5G er en del av nøkkelen for omstillingen vi nå skal gjennom.

Telia investerer store summer for å bygge Norge med 5G. Og at det er viktig for landet vårt er det liten tvil om. Med 5G får hver krik og krok av landet et solid nettverk med enorm kapasitet. Når Telia i 2023 blir først med 5G til hele Norge, innebærer dette helt nye muligheter uansett hvor du bor.

Les også: 5G skaper uendelige muligheter for norske bedrifter

Her er 5 områder som kan bli 5 ganger så bra med 5G!

1) Smartere ressursbruk
At vi må begrense forbruket vårt, på absolutt alle områder, er det liten tvil om. Og med 5G-sensorer har vi allerede tatt mer kontroll på strømnettet vårt. Men 5G åpner også opp for andre muligheter. For med smarte sensorer koblet på 5G kan tjenester tilpasse seg i sanntid – etter hva vi faktisk til enhver tid har behov for. Det er for eksempel ingen grunn til å ha på gatelysene når ingen er i den gata. Og vi kan også få smartere transport. Ingen grunn til at bussen tar den omveien, om det ikke står noen på det busstoppet. 5G nettet har nemlig kapasitet til håndtere et stort antall oppkoblede enheter samtidig.

Les også: Slik gjør 5G verden mer bærekraftig

Picture1.jpg

2) Tryggere veier
Hvor mange ulykker på norske veier skyldes uoppmerksomme sjåfører og menneskelig svikt? De fleste. Allerede nå er nye biler blitt langt smartere, for eksempel ved å bremse av seg selv om noen løper ut i veien. Men hva om bilen ikke bare målte data fra egne sensorer, men også fra andre biler på veien? Og fra trafikksentral og lyskryss? Når alt dette kan snakke sammen og dele data i sanntid gjennom 5G nettet, vil forholdene på norske veier raskt se helt annerledes ut.

3) Færre skader på arbeidsplassen
Vernebriller og hjelm til tross, det er en del oppgaver i samfunnet som innebærer risiko. Og ulykker skjer litt for ofte. Med 5G kan mange av disse funksjonene erstattes eller komplimenteres med digitale hender. Det er ikke lenger noen grunn til å henge utfor kanten med seler eller stilas. Se for deg at konstruksjoner på byggeplassen inspiseres med drone. Det skjer allerede, gjennom såkalt fjerninspeksjon der en høyoppløslig videostrøm fra dronen sendes via 5G nettet og kan analyseres hvor som helst der man har internettiltang. . Verdens mest produktive gruve i Sverige har også tatt i bruk det nye mobilnettet for å koble opp både mennesker og maskiner på en sikker og trygg måte. Og bare tenk hva 5G og roboter kan bidra med når det kommer til alt fra sikringsarbeid til søk etter savnede i farlige terreng.

Les også: Se dronen inspisere bygget over 5G

Picture2.jpg

4) Distriktene bringes nærmere
Ikke bare gjør et nasjonalt 5G-nett at avsidesliggende strøk kan få like godt nett som i storbyene. Det gjør også at spesialister bosatt langt unna, kan bidra direkte inn i situasjoner som oppstår. Enten det er legekontoret som har behov for spesialister fra sykehuset, eller fabrikken som trenger en maskiningeniør. Med nesten null forsinkelse over 5G, kan ekspertene bistå akkurat når det er behov for de, uansett hvor de er.

5) Smartere helsehjelp
Såkalte wearables innen helse er bare i startgropa, med treningsklokker og smartplaster som måler hjerterytme og aktivitet. Med små sensorer koblet opp til skytjenester med 5G, kan data om helsa vår analyseres i sanntid og hjelpe oss å ta gode valg. Det kan bidra til en bedre døgnrytme og en god natts søvn, men også bidra til å redde liv. Tenk deg at klokka automatisk tilkaller hjelp og deler posisjonen din, om hjertet ditt skulle stoppe.

Picture3.jpg

Bare fantasien setter grenser

– Det er så mange muligheter! Og vi kan nok ikke engang se for oss de løsningene som vil komme om fem, ti, femten år frem i tid, sier Henning Huuse i Telia.

Målet med å bygge Norge med 5G er at teknologien ikke lenger setter begrensninger for hva vi kan få til. Og han er ikke i tvil om at det vil være et fortrinn for norske bedrifter at Norge kommer raskt i gang med å utforske hva et fullendt nasjonalt 5G-nett kan by på.

– Nå handler det mest av alt om hva vi sammen med våre kunder og partnere klarer å komme opp med av smarte løsninger for en bedre fremtid.

Telia blir først med 5G til hele Norge


Fra 2015 til 2020 økte bruken av mobildata med 350 %, viser Ekomstatistikken. Og mer vil det bli! Det krever sitt av mobilnettet. Nå utbedrer Telia 4G og ruller ut 5G. 5G står for femte generasjons mobilnett, og har langt bedre hastighet og langt bedre kapasitet.

5G legger til rette for videre digitalisering og er avgjørende for å posisjonere Norge for fremtiden. I løpet av 2023 blir Telia først med landsdekkende 5G i Norge.

Les mer om 5G fra Telia

Var denne siden nyttig?