Nyhet! Telia først i Norden med fremtidens teknologi

14. desember ble Telia Norge først i Norden til å lansere en helt ny teknologi som skal brukes av milliarder av oppkoblede enheter. Landbruksmaskiner og trafikksystemer har allerede begynt å bruke teknologien.


Foto: Telia.

14.desember. Denne datoen har blitt en merkedag for Telia. I 2009 ble vi først i verden med 4G, og i 2015 satte vi verdensrekord i hastighet med 4,5G. I år, 2016, ble tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)» lansert. Denne nye teknologien skal håndtere data fra milliarder av enheter.
 
- Med dette går startskuddet for utrullingen av en teknologi som representerer en ny industriell revolusjon. Det er også en milepæl for Telia, vi går fra å være et rent mobilselskap til å bli et moderne teknologiselskap som skal være en digital tilrettelegger i samfunnet, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Startskuddet for IoT powered by Telia har gått!

NORDENS FØRSTE NB-IOT TEKNOLOGI

Med denne lanseringen er Telia Norge første selskap i Norden som tar i bruk den nye teknologien som også kalles «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)». NB-IoT er spesiallaget for sensorer og datamaskiner, og skal sørge for at alle mulige dingser kan kommunisere med telenettet. Fordelene er flere: Det kan håndtere et enormt antall enheter, det er billig og reduserer kostnader hos forbrukeren, og det er energieffektivt - noe som gir lang batterilevetid på sensorene. NB-IoT kobler enheter enklere og mer effektivt på allerede etablerte mobilnett, og håndterer små mengder toveis data som sendes gjennom nettet på en sikker og pålitelig måte.

Teknologien er avgjørende for at tingenes internett (IoT) skal fortsette utviklingen sin. Målet er å koble alle ting på planeten sammen i et fullt integrert system. I dag finnes det 5 milliarder oppkoblede enheter, mens det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Dette kan være alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger. NB-IoT er et steg på veien for å tilrettelegge for utviklingen. Denne teknologien gir enorme muligheter for svært mange bedrifter.

IoT vil endre verdenLes mer her

- NB-IoT åpner for mange nye bruksområder, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger med partnere. Vi er den første operatøren i Norden som tar NB-IoT ut i den virkelige verden med konkrete løsninger som løser reelle behov, både i byen og på landet, sier teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Telia Norge.

FØRST I VERDEN MED SMART LANDBRUK VED HJELP AV NB-IOT

Under lanseringen ble det presentert IoT-løsninger fra Telia sine samarbeidspartnere. Disse viser hvordan NB-IoT gjør livet enklere for både privatpersoner og virksomheter. Her så vi blant annet det første eksempelet i verden for bruk av NB-IoT i landbruket.

Produktet er et system som overvåker og gjør vanningssystemene bedre og mer presise i landbruket. Vannsprederen påmonteres sensorer som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for anlegget. Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom til bondens mobil. Dette gir muligheten for konstant overvåkning, og er en trygghet der lekkasjer og driftsstans kan få konsekvenser. Det norske selskapet 7Sense sammen med Telia står bak utviklingen av systemet.


Som første selskap i verden tar Telia nå kommersielt i bruk NB-IoT og lanserer Smart Landbruk sammen med det norske innovasjonsselskapet 7Sense og vestfoldsbonden Dag Fredrik Eftedal. Video: Telia

SMART PARKERINGSPILOT FOR FORFLYTNINGSHEMMEDE

Sammen med APX Systems har Telia også utviklet en pilot for smart parkering basert på NB-IoT-teknologien for forflytningshemmede. Løsningen gjør det enklere å finne ledige parkeringsplasser. Telia har gravd ned sensorer i bakken under parkeringsplassene ved Storo storsenter i Oslo. Sensorene sender informasjon til en mobil-app om hvor det er ledige parkeringsplasser. På den måten slipper brukerne å kjøre rundt på jakt etter plass. 


Å finne ledige parkeringsplasser er ikke lenger en utfordring for handicappede, takket være en IoT parkeringsløsning fra APX-Systems og Telia. Video: Telia

Les også: Samarbeider med Oslo Bysykkel for bedre luftkvalitet i hovedstaden

- Det er gøy å se at selskaper som Telia driver frem utvikling i samfunnet og samarbeider med store internasjonale aktører og små gründerselskap. Dette er fremtidens arbeidsplasser, forteller statssekretær Reynir Jóhannesson.

Les mer om NB-IoT og de nye plattformtjenestene.

Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, og med kun små tilpasninger i Telia sitt eksisterende prisvinnende 4G-nett, vil NB-IoT fortsette å rulle ut i 2017.

Fakta om NB-IoT

  • Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.
  • Denne lavfrekvente teknologien er ideel for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet.
  • Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.
  • NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Fakta om Internet of Things

  • IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.
  • Tingenes internett er et voksende verdensomspennende nettverk av ting der sensorer, programvare og tilkobling er innebygget.
  • Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.
  • Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.
  • Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Kjøp produktet her

Vil du vite mer om Telia? Kontakt oss her

Vil du vite mer om Telia? Kontakt oss her

Kjøp

Les også:

Sømløst opptak av samtaler og meldinger

Løste vanningsproblemene med IoT

Effektiviserer entrepenørbransjen med IoT

Nyhetsbrev fra Telia

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få mer spennede innhold fra Telia Bedrift. Vi deler ikke adressen din med andre.

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei