Hva er 4G+?

Illustrasjonsbilde for 4G+ hastighetsmåling

Siden Telia som første operatør i verden lanserte 4G i 2009, har det vært en voldsom utvikling. 4G+ er en oppdatert og mer avansert versjon av 4G-teknologien, som gir mye mer kapasitet og vesentlig høyere maksimale hastigheter for mobildata i nettet. Ja, opptil 375 Mbps i teoretisk nedlastingshastighet, faktisk!

Men hva har dette egentlig å si for deg som kunde?

Med 4G+ vil du merke at du får gjennomsnittlig høyere hastigheter sammenliknet med "vanlig" 4G, og det er bare å strømme både musikk og video uten at det hakker. Særlig vil det merkes hvis du laster ned store filer - det vil gå utrolig mye raskere enn før. 4G+ øker den totale kapasiteten slik at flere kunder kan nyte godt av høye datahastigheter samtidig.

Slik fungerer 4G+

4G+ betyr at basestasjonene sender ut signaler på to eller tre frekvenser, mens det på 4G sendes på én frekvens. En telefon som støtter 4G+ er i stand til å lytte på flere frekvenser samtidig, noe som totalt sett gir deg vesentlig høyere hastigheter.

Vi bruker tre forskjellige frekvenser i 4G-nettet vårt; 800, 1800 og 2600 MHz. Disse har ulike egenskaper med tanke på rekkevidde og datahastighet. Ved å kombinere frekvensene på optimal måte, kan vi oppnå best mulig dekning og hastighet på ulike steder i landet, basert på geografi og befolkningstetthet.

Kombinasjoner av frekvenser og hastighet (teoretisk makshastighet):

 • 800 og 1800/2600:
225 Mbit/s
 • 1800 og 2600:
300 Mbit/s
 • 800, 1800 og 2600:
375 Mbit/s


Dette trenger du for å få 4G+:

 • En mobil som støtter 4G+

 • 4G+-dekning

 • Et abonnement med fri fart

Fordeler for alle

Har du en 4G-telefon uten støtte for 4G+ vil du likevel nyte godt av 4G+, siden kapasiteten i 4G-nettet blir betydelig bedre. Dette vil også frigjøre kapasitet i 3G-nettet, som igjen er fordelaktig for deg som kunde.

Hvorfor det, da?

Mobilnettet er en delt ressurs, og kapasiteten i nettet deles mellom de som bruker nettet i et område. Man kan si at 4G+ gjør "kaken" kundene deler på mye større enn før, noe som gir mulighet til raskere hastigheter for alle.

Eller med andre ord kan man si at det er bygget en ekstra fil på motorveien, slik at trafikken flyter raskere for alle.

Dekning, dekning, dekning...

Nå dekker Telia over 98 prosent av befolkningen med 4G, og vi fortsetter i høyt tempo slik at 4G-dekningen skal bli bedre enn dagens taledekning på 2G og 3G (over 99 %).

I tillegg til generell utbygging av 4G, bygger vi 4G+ både i bygd og by i hele landet. Vi var først i Norge med å lansere 4G+ i februar 2015, da Kristiansand ble første by ut.

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei

Fakta om 4G+

 • 4G+, også omtalt som LTE-A (LTE-Advanced), er en videreutvikling av 4G, og gir en teoretisk makshastighet på opptil 375 Mbit/s.
 • I praksis betyr 4G+ at basestasjonene sender ut signaler på flere frekvenser (to eller tre), i stedet for én frekvens (4G).
 • Telia var først med å lansere 4G+ i Norge.
 • 4G+ er den største teknologiske mobilnyvinningen i Norge siden vi introduserte 4G som først i verden i desember 2009.
 • For å få fullt utbytte av 4G+, må man ha en telefon som støtter teknologien, 4G+-dekning, og et abonnement med fri fart.
 • Alle kunder vil nyte godt av den nye teknologien. Med 4G+ får man økt kapasitet i nettet, til det beste for alle kunder.
 • Vi skrudde på 4G+ i Kristiansand 26.februar 2015. Siden den gang har vi rullet ut 4G+ kontinuerlig, og nye basestasjoner med 4G+ kommer på lufta hver eneste uke.