8 av 10 begrenser surfing i utlandet

En ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov, for Telia, viser at 8 av 10 begrenser mobilbruken når de er i utlandet. Det vil Telia nå gjøre noe med.

Video: Telia

Da mobiltelefonen ble smart fikk du raskt nyttige reisetjenester rett inn på enheten. Vær, kart, tips til aktiviteter og praktiske ting som billetter, hotellreservasjoner og all nødvendig kontaktinformasjon. At mobilen er viktig for nordmenn på reise, bekreftes i en undersøkelse gjort av YouGov for Telia, hvor nesten halvparten mener mobilen er viktigere enn tannbørsten. Likevel begrenser over 8 av 10 sin mobilbruk i utlandet.

Nordmenn begrenser bruk av mobildata i utlandet

Norske telekunder har fått med seg at det koster mer å bruke data i utlandet enn i Norge.

I undersøkelsen kommer dette til uttrykk gjennom spesielt to forhold:

  • Over 7 av 10 følger med på dataforbruket sitt i utlandet
  • Over 8  av 10 begrenser databruken i utlandet pga roamingkostnadene

Det er tydelig at teleselskapenes kommunikasjon rundt databruk har nådd frem. Riktignok koster det litt mer å roame, men det finnes en vektig grunn for å gå fra WiFi til 4G i utlandet. Det er tryggere.

Har du tenkt på at WiFi er usikkert?

I undersøkelsen kommer det frem at over 3 av 5 ser etter overnattingssteder med gratis WiFi. Samtidig tenker kanskje ikke alle på at gratis WiFi er svært usikkert? For folk med uærlige hensikter er det relativt enkelt å snappe opp data som går over WiFi. Hvis du skal sende mail, eller foretar banktransaksjoner fra utlandet, så utsetter du deg for unødvendig risiko. 4G er betydelig sikrere enn WiFi, og du burde tenke deg om to ganger på hvilket nett du velger å benytte.

Bruker mobilen som hjemme, men mindre

Vi bruker mobilen hver dag til å ta bilder, sende snaps, sjekke mail, lese nyheter og dele stoff i sosiale medier. Det gjør vi tydeligvis i utlandet også, men mer begrenset i følge undersøkelsen. Dette er det vi bruker mobilen til i utlandet:

  • Kamera: 64 prosent
  • Ringe eller sende SMS/MMS: 63 prosent
  • Sjekke mail: 60 prosent
  • Lese nyheter: 56 prosent
  • Sjekke været: 52 prosent
  • Sosiale medier: 50 prosent
  • Kart: 47 prosent

Foto: Telia

Kjøper ikke ekstra datapakker i utlandet

Det er svært få som kjøper ekstra datapakker når de er på reise. Når telekundene blir spurt om hvorvidt de kjøper ekstra datapakker, svarer nær 7 av 10 at de ikke gjør det. Det blir å spekulere hvorfor det er slik, men det er grunn til å tro at kundene har fått med seg at roaming koster mer i utlandet, og at salget av ekstra datapakker forsterker dette inntrykket.

Ekstrakostnadene som påløper i utlandet når du surfer på 4G, skaper surfevegring og mye styr. Det fører oss gjerne over i en endeløs leting etter gratis WiFi på kaféer og hoteller. Vi går gjerne også glipp av viktig informasjon ved at vi lar være å sjekke karttjenester (går i feil retning) eller mail (mister mulighet til å påvirke). Noen stopper også delingen av minneverdige øyeblikk, fordi de må spare data. Dette er det slutt på i Norden* og Baltikum for Telias kunder.

Nyhet! Telia med "Norgespris" på mobilbruk i utlandet

 

Telia lanserer nå samme pris på roaming i Norden* og i Baltikum, som hjemme i Norge. Telia er først ute, men de andre teleselskapene vil komme etter. Det vil i 2017 iverksettes en lov i EU og hele EØS-området som gir kundene én pris å forholde seg til. Telia håper tilbudet kan være med på å gjøre dagen litt bedre for de mange kundene.

 

*Gjelder ikke Island, Færøyene, Grønland, Åland og spesialnummer. Gjelder utvalgte abonnement.

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Om roaming:

Hele 47% av alle nordmenn mener mobilen er viktigere enn rene tenner på tur.

84% av alle nordmenn begrenser databruken i utlandet på grunn av roamingkostnadene.

Telia fjernet roamingkostnaden i Norden* og Baltikum 1.mars 2016.

Nå kan du surfe, ringe, og sende SMS/MMS i Norden og Baltikum, akkurat som hjemme.

Gjelder Sverige, Danmark, Finland, Latvia, Estland og Litauen

Gjelder ikke Grønland, Island, Åland, Færøyene

Telia er første mobiloperatør som fjerner roamingkostnadene i Norden*.

Les også:

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!