Er 4G og mobilt bredbånd det samme? Dette bør du vite.

Hva betyr alle begrepene vi bruker om bredbånd og mobil? Er 4G og mobilt bredbånd det samme? Hvorfor står det 3G når du ringer til noen, når du nettopp hadde 4G? Når trenger du en 4G+ ruter? Dette trenger du å vite for å få den beste mobilopplevelsen.

Foto: Telia

For å forstå hvordan du får bedre dekning utendørs, hjemme eller på hytta, er det en rekke begreper du bør kjenne betydningen av. Innenfor mobilt bredbånd har vi nemlig flere ulike typer nettverk eller teknologier. De betegnes blant annet som 3G, H, H+, 4G og 4G+.

Alle begrepene handler faktisk mest om tilkoblingen til internett, slik at du får surfet på nettsider, kart og tjenester, streamet film og musikk, og brukt sosiale medier. Så dette bør du sette deg inn i. Kanskje burde du vurdere å kutte kabelen for et fullverdig 4G+ bredbåndsnettverk? Vi kommer tilbake til det.

Hva er forskjellen mellom 2G, 3G, 4G og 4G+?

Der du tidligere var nødt til å være påkoblet et modem og ruter i vegg (den boksen som blinker på veggen), så surfer du nå nesten overalt med "mobilt bredbånd". 3G, 4G og 4G+ er alle mobile bredbånd. 2G (herunder GPRS og EDGE) gir også mulighet til å koble til nettet, men med vesentlig lavere hastigheter - så det defineres ikke som bredbånd. Den viktigste forskjellen mellom disse begrepene er altså datakapasitet og hastighet, og 4G+ er raskest. Her får du en mer inngående forklaring:

2G: første-generasjons-internett på mobil

 • 2G står for "Andre-generasjons-mobilnettverk", men var det første nettverket som gjorde at vi fikk internett på mobil

 • En betegnelse av GSM-nettverk

 • Benyttes stort sett til tale

 • Er du tilkoblet 2G-nettverket vil symbolene "E", "EDGE" eller "GPRS" stå øverst på mobilskjermen

3G: første mobile nettverk som ga skikkelig bredbåndsopplevelse

 • Står for "Tredje-generasjons-mobilnettverk"

 • Er en videreutvikling av GSM-nettverket

 • Støtter både taletrafikk, og data med høyere hastighet enn 2G

 • Dersom du er tilkoblet 3G-nettverket vil symbolene "3G", "H" eller "H+" stå øverst på mobilskjermen

4G: bredbåndsnettverk kun for data - ikke tale

 • Står for "Fjerde-generasjons-mobilnettverk"

 • Har også betegnelsen LTE

 • 4G-nettverket er et rent datanett. Det betyr at dersom du skal ringe eller motta en samtale, kobler mobilen din seg automatisk til 3G- eller 2G-nettverket. Når samtalen er ferdig er mobilen tilbake på 4G-nettverket  

 • Dersom du er tilkoblet 4G-nettverket vil symbolene  "4G" eller "LTE" stå øverst på skjermen

 • Vil også bli talenettverk i nær fremtid

4G+: videreutvikling av 4G-teknologien

 • Står for "Fjerde-generasjons-mobilnettverk", men er raskere (derfor "+")

 • Er en oppdatert og mer avansert versjon av 4G-nettet

 • Gir mer kapasitet og hastighet

De mobile nettverkene overlapper hverandre. Foto: Telia

2G, 3G, 4G og 4G+ er alle mobile bredbånd. Så er det en forskjell mellom det mobile bredbåndet og bredbåndet ditt i veggen?

Vanlig bredbånd i veggen og 4G mobilt bredbånd - noen forskjell?

Når du ikke er koblet på et ADSL-modem og WiFi-nettverk, er det 4G-nettet du får data fra. 4G-nettverket er på høyde med det kablede nettverket både i fart og stabilitet. Nå finnes det også dårlige linjer og svake punkter ved bruk av ADSL-bredbånd som gjør det til et fortrinn å bruke 4G. Vi går mot en mer mobil fremtid, og i fremtiden vil det mobile nettverket være betydelig bedre enn i dag. I 2020 er det spådd at utrullingen av 5G skal komme. Nå er farten man får ennå usikker, men man snakker om et nett som kan bli opptil 1000 ganger raskere enn 4G.

Les også: Verdensrekord i mobildata

Hvorfor kjøpe en 4G+ ruter med WiFi?

Det er seks viktige grunner for hvorfor du trenger en 4G+ ruter som gir tilgang til internett:

 1. Datamengde: Den datamengden du har gjennom abonnementet ditt er som regel tilpasset mobilbruk. Noen ganger må du ha mer mobildata enn det som er beregnet i mobilabonnementet, for eksempel til utvidet streaming av underholdning på HBO, Netflix og NRK når du er på hytta. Med en 4G+ ruter får du tilgang til mer data uten at det koster for mye.

 2. Fart: Det ligger ingen begrensninger i fart på de mest solgte abonnementene til en 4G+ ruter. De fleste andre bredbånd i veggen struper farten.

 3. WiFi som flere kan koble seg på: Antennekvaliteten varierer mellom mobilene. Det er ikke gitt at alle får like gode 4G-signaler inn til mobilen. Det er også mange foreldre som venter med å gi barna data-abonnement på enheten før de blir litt eldre. Da kan en 4G+ ruter være løsningen. Barna får datatilgang på hytta på samme måten som hjemme, og du kan by gjester på samme problemfrie internettopplevelse.

 4. Antennekvaliteten på mobilene kan variere: Opplever du svake 4G-signaler på mobilen din vil du kunne få sterkere signaler gjennom 4G+ ruterne. De har rett og slett plass til en bedre antenne, og vil gi deg en bedre dekningsopplevelse.

 5. Mangel på, eller mangelfullt bredbånd i veggen: Mange har ikke internettkabel i veggen på hytta eller i hjemmet. Noen har også problemer med kvaliteten på kobberkabelen til hus eller hytte. Da er internett via 4G den eneste muligheten.

 6. Lite databruk: Det er ikke alle som har behov for mye data. For dem som bruker nettet til surfing på nettavisen og mail kan en 4G+ ruter være billigere.

 7. WiFi overalt: Du får med deg WiFi og den gode 4G+ bredbåndsopplevelsen overalt. Hos besteforeldre, på hytta, båten og i bilen.

Les også: Test: 4G mobilt bredbånd er ikke tull

Du kan selv søke i Telias dekningskart for å se hvordan dekningen er der du pleier å oppholde deg. Ser du behov for en 4G+ hjemmeruter eller 4G+ miniruter? Sjekk ut vårt tilbud av 4G+ rutere med mobilt bredbånd i vår nettbutikk.

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Kjøp produktet her

4G Bredbånd </br>Hjemmeruter

4G Bredbånd
Hjemmeruter

Fra 1,-Kjøp

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei