Test av Microsoft Lumia 950

Da har jeg vært så heldig å få testet nye Microsoft Lumia 950 - en spennende utfordrer til de mer etablerte merkene på markedet.

Oppdatering 11. juli 2017: Produktet som er omtalt her, er ikke lenger i salg.

Jeg har tidligere erfaring med både Sony Ericsson, iPhone og en av de første Windows-telefonene som var på markedet. Jeg var svært spent på å få ta i bruk denne nykommeren.

Jeg har nå fått testet telefonen i snart tre uker, og har prøvd å bli mest mulig kjent med telefonen på denne tiden. Flere ganger har jeg tatt meg i å glede meg over nye og spennende funksjoner på denne telefonen.

Oppstart

Oppstarten gikk lekende lett. Det tok kort tid å få starte opp telefonen og få de rette innstillingene. Der lå ved en liten brosjyre om det mest nødvendige, og resten fikk jeg gode instruksjoner om på skjermen etter hvert som jeg gikk gjennom programmeringen av telefonen. Så på 1,2,3 var jeg klar til å bruke telefonen.

Design

Telefonen lå i en stor, solid og flott eske da jeg fikk telefonen. Allerede da så jeg at Microsoft vil legge kvalitet i dette produktet. Microsoft Lumia 950 har et flott og tiltalende design med sort, matt bakside og detaljer i sølvfarger. Den har et rent design som gir eksklusiv følelse.

Telefonen ligger godt i en voksen hand både med tanke på størrelsen og den perfekte vekten på kun 150 gram.

Skjerm

Skjermen er på hele 5,2 tommer noe som gjør den oversiktlig og god for å få tekst og bilder i en brukervennlig størrelse. Fargene og skarpheten er også utrolig flott. Det er godt å hvile øynene på denne skjermen, og man får gode opplevelser når en ser på filmer og lignende på denne mobilen.

Menyer

Når du åpner telefonen kommer du rett på første skjermbildet som er dekket av fliser i ulike størrelser. Flisene inneholder ulike program og apper som du har bruk for, og som er klare til å bli tatt i bruk. Hovedmenyen er altså akkurat slik som en kjenner fra Windows sine nyere menyer på pc. Dette er et artig og stilig trekk.

Menyene er svært brukervennlige og det er ikke noe problem å komme i gang, få lastet inn dine opplysninger og få dem til å starte opp med dine private innstillinger.

Du har også mulighet til å gjøre menyen på startsiden mer personlig ved å slette de programmene/flisene som du ikke vil bruke, og eventuelt lage noen fliser større.

Du har uansett full tilgang på alle programmene og appene ved å sveipe til høyre. Der ligger alt i en alfabetisk liste med tilhørende bilde.

Det er utrolig stilig at en på flisen som er inngangen til bildene dine får en fremvisning av ulike bilder som du har lagret. Du får et lite glimt av minner uten å gå inn på selve programmet noe som er koselig i en hektisk hverdag.

  

Teknologi

Microsoft har satset på ny og spennende teknologi i Lumia 950, noe som gjør at du virkelig føler at du har en god hjelper på laget.

Skjermvisningen kan lett gjøres om til kun å dekke halve skjermstørrelsen, noe som de kaller for en enhånds-visining. Dette gjør det lettere å handtere telefonen de gangene en kun har èn hånd tilgjengelig. Denne fungerer supert slik at du for eksempel får brukt telefonen enklere når du bærer handleposer, triller barnevogn eller lager middag.

Microsoft har også utviklet batteriet og laderen slik at telefonen blir svært fort ladet opp, noe som er helt fantastisk når du skal på farten og oppdager at batteriet er nesten tomt. På omtrent 30 minutt er batteriet ladet omtrent 50%. Dette kan redde mange dager og turer ut av huset.

Jeg har også testet telefonen ute i kaldt vær, og er positivt overrasket over hvor godt batteriet holder seg i bruk i kulden. Den virker ikke til å bli påvirket i det hele tatt.

Det er også mulighet for å kunne bruke trådløse ladepunkter for denne telefonen siden telefonen har innebygd teknologi i dekselet for dette.

Med innstillingen «Hello Windows» kan du også la telefonen kjenne deg igjen og dermed låse opp telefonen din ved å skanne irisen i øynene. Dette er utrulig stilig og har fungert helt topp etter at jeg la inn innstillingene mine.

Ellers så er det mange små finesser som at du du får meldinger direkte inn øverst på skjermen når du jobber med noe annet, og der ifra kan du svare direkte uten å avslutte det du var inne på. Du kan også velge å bruke Skype direkte når du er inne å skriver meldinger. Denne vekslingen er meget effektiv i bruk.

Det at telefonen også kan brukes som en datamaskin, og gjennom bruk av en egen dockingstasjon både kan kobles til en egen skjerm, tastatur og datamus virker utrulig effektivt i jobbsammenheng.

Apper og spill

Det er dessverre ikke alle apper og spill som er ferdig utviklet til Windows-telefonene. Men dette er et felt som det nok kommer til å skje mye på fremover. For min egen del så bruker jeg mest sosiale medier på telefonen, og både Facebook og Instagram er klare til bruk. Jeg fant også flere populære spill og nettbanker, vips og kamera-apper som er mulig å laste ned. Derfor sier jeg meg fornøyd med utvalget, og gleder meg til å se hva som kommer i fremtiden. Dette står ikke på Microsoft, men på de ulike utviklerne.

Utrolig stilig at man har både Word, Excel, PowerPoint og notatblokk ferdig installert som egen app.

Kamera og video

Kameraet på Lumia 950 er fantastisk og det som jeg absolutt mener er det viktigeste med en telefon. Så her er det full score!

Kameraet er lyssterkt og tar utrolig gode bilder selv i dårlig lys både ute og inne. Blitsen er utviklet for dette og gjør at du får gode bilder i alle settinger.

Når bildene blir lagret, lagrer de også noen av sekundene før bildet blir tatt noe som er utrulig gøy å se når jeg går gjennom bildemappene mine etterpå.

Bilder som er tatt i bevegelse får også god hjelp av en innebygd sensor som gjør de skarpe i enhver situasjon noe som har hjulpet meg å knipse gode bilder av mine tre gutter som alltid er i bevegelse. Er veldig fornøyd med alle funksjonene som hjelper meg til å bli en god fotograf.

Har ikke fått testet videofunksjonen så mye, men det ser ut til å være flott kvalitet på dette også. Microsoft skal ikke ha spart på noe.

Mobilen har også en egen knapp på siden av telefonen som gir kjapp tilgang til kameraet når en trenger å knipse en situasjon som plutselig oppstår. Telefonen reagerer kun på noen få sekunder, og vips så er kameraet klart til blinkskuddet. Supert når en har barn som en vil forevige på minnebrikken.

Lyd & musikk

Når det kommer til lyd og musikk er det ingenting å utsette på dette. Lyden er svært god både med og uten headset. Microsoft har utviklet en egen app som heter Groove, men denne har jeg ikke fått testet siden jeg allerede har en Spotify-konto. Lumia 950 har en egen knapp der en raskt regulerer lyd både på musikk og telefonsamtaler.

Speedtest

Vi har et abonnement som gir oss 25/10 Mbps og Speedtesten viste en nedlastingsfart på 24,87 Mbps og en opplastningsfart på 3,62 Mbps.

Batteritid

Batteritiden kunne, etter min mening, ha vært bedre. Merker spesielt godt ved bruk av Instagram at telefonen blir fortere tom for strøm. Men dette kan være en feil med programmet. Når telefonen har et normalt bruk gjennom dagen holder den en 10 timer. Telefonen tåler godt å bli brukt ute i kaldt vær og det å bli brukt til lange telefonsamtaler uten å bli tømt for batteri.

Som tidligere nevnt er den kjappe oppladningstiden på mobilen et stort pluss.

Konklusjon

En spennende telefon med mye ny teknologi som er spennende å teste ut. Kameraet er jeg spesielt fornøyd med og som gir mye turglede både når batteriet varer lenge ute og med de flotte bildene du får tatt av liten og stor.

Ellers så finner man mange små finesser som gjør at det er spennende å ta i bruk telefonen og la den bli et aktivt hjelpemiddel i hverdagen.

Jeg syns at utviklerne av apper må få fart på seg og utvikle appene som allerede finnes til iPhone og Android-telefoner også til Windows-telefoner. Men enn så lenge har telefonen og Windows-store det aller viktigeste for min bruk.

Terningkast

Telefonen har absolutt et kjempepotensial og jeg gleder meg til å bruke den mer fremover og oppdage nye bruksområder.

Telefonen får terningkast 4 av meg i denne omgang.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!