Slik påvirkes 5-åringen av skjermen. Les ekspertenes råd for riktig bruk

Digitaliseringen av samfunnet har fundamentalt forandret barnas liv. Våre barn tilbringer mye tid foran skjermer, og det er mange som spør seg hvordan dette vil påvirke dem. Hva sier den siste forskningen? Telia har søkt opp et knippe eksperter i pedagogikk, barnepsykologi og kommunikasjon som gir oss noen svar.


Foto: Telia

Alt det fantastiske vi opplever av endringer i bruk av ny teknologi og mobilteknologi, er nødt til å påvirke oss. I en serie på tre artikler, som tar for seg tre forskjellige aldersgrupper, forteller vi deg det vi i dag vet om hvordan skjermlivet virker på barn. Vi gir deg tips om hvordan du bør oppføre deg som forelder og forslag til programmer og aktiviteter som passer barn i ulike aldre.

2-åringen

10-åringen

Slik er 5-åringen. Bygg tilliten mellom dere

Femåringen begynner å bli sikker i sine bevegelser. De løper og springer rundt, klatrer i trær, hopper på stokker og svinger seg i tau. De kan ofte spise med bestikk uten for mye søl, kle seg selv og mestre finmotoriske øvelser som å tre perler på en snor, klippe med saks og tegne nokså detaljrikt. Nå er barnet mer selvstendig og søker seg lengre vekk fra familien. Venner blir viktigere og barnet utvikler større empatiske evner. De tar hensyn, samarbeider, forhandler og finner kompromisser. Mange barn er svært pratsomme i denne alderen og kan spørre om alt mulig. De kan også føle behov for å være alene i blant. Barnet har nå startet utviklingen til å kunne tenke abstrakt. De kan for eksempel la en pinne være en dukke (som "Knerten" i fortellingen til Anne-Cath. Vestly). De forstår begreper som størst, like og mer eller mindre enn. De begynner å interessere seg for tall, bokstaver, lesing og noen vil være nysgjerrig på klokken. Femåringer liker å fortelle og finne på fortellinger. Husk: De lyver ikke, men har bare en rik fantasi.

Slik påvirkes 5-åringen av skjermene

Studier på barn mellom fem og seks år viser at nettbrett kan skape positiv variasjon og positive resultater på læring. De kan brukes til å styrke barns språkoppfatning, lære bokstaver, ord, tall og enkle regnestykker. Teknologien kan også styrke barns innflytelse på hvordan og hva de lærer, gjennom at barna kan følge egen progresjon og vise frem det de gjør og lærer. Det finnes studier som tyder på at barn som bruker skjermene på kveldstid, sover mindre og har dårligere søvnkvalitet. Du må selv prøve deg frem, men forskere mener at du bør la femåringen legge vekk skjermbaserte aktiviteter noen timer før sengetid.

I femårsalderen begynner mange barn å bevege seg mindre. Det gjør det spesielt viktig å finne en balanse mellom ulike aktiviteter i hverdagen. Skjermbaserte aktiviteter blir stadig mer avanserte og åpner for stor kreativitet. Med få tastetrykk kan barn nå lage egen musikk, manipulere bilder, lage egne musikkvideoer, lage egne fortellinger eller programmere enkle spill. Alle eksperter er enige om spesielt én ting: vær delaktig. Få innsikt i hva barnet ditt driver med. Interesser deg i aktivitetene og prat med barnet om det de opplever og skaper på digitale plattformer om det er nettbrett, mobil eller PC. Vær positiv, bygg tillit gjennom aktiv deltakelse, men ikke vær redd for å begrense tid eller gi barnet en forståelse for hvilke konsekvenser som følger ved å utfolde seg for mye på nett.

Ekspertenes beste råd

Oppmuntre til kreativitet

Kreative aktiviteter hvor barnet skaper innhold som filmer, musikkvideoer eller sine egne historier. Slike åpne og kreative apper tilpasser seg automatisk til barnets alder og interesser. Aktiviteter som voksne og barn kan gjøre sammen er bra. Ikke glem aktiviteter som kobler det digitale grensesnittet inn i rommet og miljøet. For eksempel en stop-motion-app. Det viktige er at du finner pedagogiske apper som gjør læring morsomt for barn.

Tenk på å sette av tid til fysisk aktivitet

Vær oppmerksom på at appene dine barn anvender ikke nødvendigvis har samme syn på barn og læring som deg selv. Få barnet til å bevege seg tiltrekkelig i løpet av hverdagen. Minst to timer aktivitet om dagen er ekspertenes råd.

 

Unngå dårlig innhold

Hold deg informert. Som forelder må du være ekstremt bevisst på hva barna møter på nettbrett eller mobil. Skjeve kjønnsroller, vold eller annet upassende innhold finnes det etter hvert mye av i de ulike appene.

Apper ekspertene anbefaler:

  • LetterschoolHer kan du la barnet trene finmotorikken som behøves når de skal skrive bokstaver. Tilgjengelig i iTunes og GooglePlay.

  • Lego Movie Maker: Gi Lego-figurene liv med stop-motion-teknikk. Tilgjengelig i iTunes.

  • Clay Frames: Bra stop-motion-app for Android. Tilgjengelig i GooglePlay.

  • Typic kids: Appen for den unge fotografen eller fremtidige grafiske designeren. Tilgjengelig i iTunes.

  • Toca Life-serien:I spillet Toca Life City, Toca Life School, og Toca Life får barnet utforske og bestemme over morsomme karakterer i åpne og lekne hverdagssituasjoner. Tilgjengelig i iTunes.


Artikkelen er oversatt og tilpasset fra «Digitale Livet i samarbete med Telia».

Kilder og eksperter som er brukt i artikkelen er: Elza Dunkels, forsker Umeå universitet, Susanne Kjällander, forsker Stockholms Universitet, Malin Bergström, forsker og barnepsykolog Karolinska Institutet, Gabriele Eiben, forsker Sahlgrenska Akademin, Petra Petersen, forsker Uppsala Universitet, Hugo Lagercrantz, barnelege og forsker, Karolinska institutet, Jenny Klefbom, barnepsykolog, Rikshåndboken "barnhälsovård digitala medier", Vårdguiden, Statens medieråd, Common Sense Media, American Academy of Pediatrics, AAP.

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!