Skjermlivet påvirker barna. Her er tipsene for 10-åringen

Digitaliseringen av samfunnet har fundamentalt forandret barnas liv. Våre barn tilbringer mye tid foran skjermer, og det er mange som spør seg hvordan dette vil påvirke dem. Hva sier den siste forskningen? Telia har søkt opp et knippe eksperter i pedagogikk, barnepsykologi og kommunikasjon som gir oss noen svar.

Foto: Telia

Alt det fantastiske vi opplever av endringer i bruk av ny teknologi og mobilteknologi, er nødt til å påvirke oss. I en serie på tre artikler, som tar for seg tre forskjellige aldersgrupper, forteller vi deg det vi i dag vet om hvordan skjermlivet virker på barn. Vi gir deg tips om hvordan du bør oppføre deg som forelder og forslag til programmer og aktiviteter som passer barn i ulike aldre.

2-åringen

5-åringen

Slik er 10-åringen. Instruér og del.

Barn i denne alderen utvikler seg i ulik hastighet. Generelt sett kan vi si at barnet blir sterkere, får bedre utholdenhet og blir sikrere i bevegelsene. Fysisk aktivitet blir svært viktig. En del barn begynner reisen inn i puberteten. Det sosiale livet med venner blir enda mer viktig og barnet skaper seg sin egen sosiale verden. Det er med vennene barnet nå videreutvikler empati og lærer å fungere i sosiale sammenhenger. Foreldrene blir mindre viktig som samtalepartner, men det er veldig viktig at foreldrene tar del i barnas liv og ikke slipper dem for langt unna, slik at avstanden blir for stor. Tiåringer vil være mer selvstendige og vil kunne ta mer ansvar. De er ikke sjelden svært nysgjerrige og kan få totalt lock-on på spesielle interesser som universet, steinalderen, fotball, Justin Bieber eller noe annet. De er også nysgjerrige på voksenverden og tiltrekkes av aktiviteter eller innhold som kan gi de innblikk i livet som voksen. Tiåringen kan forstå hvordan ulike mennesker kan tolke en hendelse ulikt.

Slik påvirkes 10-åringen av skjermene

Tiåringen har ofte behov for å skape sitt eget sosiale miljø i den digitale verden. Det er like viktig i den digitale som i den reelle verden. For barna så glir disse to miljøene inn i hverandre. Spill og sosiale medier kan forsterke barns evne til språk- og identitetsutvikling, men også introdusere dem til en voksenverden de bør få hjelp til å tolke. Forskning viser at barn gjerne jobber med mange ulike typer medieuttrykk som tekst, bilde, film og lyd om de får muligheten til det, så dagens Tiåringer kan ofte ha kort vei til å bli sitt eget produksjonsselskap.

I denne alderen er mange barn mottakelige for å forhandle frem avtaler. Det er viktig at de kan være med på å ta beslutninger i familien og får en stemme. Hvis du mener barna og familien trenger regler rundt håndteringen av tidsbruk foran skjermen, så er det bra å ta det opp med barna for drøfting. Gjennom delaktighet kommer også forpliktelse. Det kan være en idé å skrive ned en skjermkontrakt som alle parter kan skrive under på. Det formaliserer avtalen og gjør den mer viktig å overholde.

Forskernes beste råd

Oppmuntre til diskusjon

Oppmuntre til at barnet deler det det opplever i det digitale. Du bør også oppmuntre til at barnet deler inntrykk og opplevelser fra denne verdenen, og får vist sine "skills". Det styrker barnets selvtillit om man opphøyer noen av barnets evner. Barnet er nå i stand til å utvikle stadig mer avanserte produksjoner innenfor programmering, film, musikk, grafisk design eller gjerne en kombinasjon. Åpne spill og apper som bygger på lek fremfor prestasjon er å foretrekke for denne aldersgruppen.

Ikke glem at du kan påvirke

Du må huske at du som forelder absolutt bør være tilstede for å guide barnet ditt i den digitale verdenen. Selv om tiåringen er digitalt komponent, så behøver de hjelp til å lære seg å navigere på nett, unnvike annonser og spam, unnvike støtende innhold og spill som ikke passer alderen og ikke minst lære seg litt kildekritikk. I denne alderen kan skjermaktivitet ta store deler av fritiden, og det er ikke helt heldig. Forsøk å finne en balanse mellom skjerm og andre aktiviteter for barnet!

Unngå å dømme

Det er svært viktig at du ikke dømmer barnets interesser på nett. Barnet har behov for å respekteres på egne valg og interesser. Prøv å forstå hva som gjør at barnet interesserer seg, før du stiller kritiske spørsmål ved aktiviteten. Det er mulig det ligger konstruktiv læring i noe som du ikke ser med første øyekast. Om det så er noe du ikke liker, så får du ta det opp og forklare hvorfor det er slik. Så kan dere sammen finne en løsning, men ikke glem at du har det siste ordet. Om du er for negativ er faren du løper at barnet kan begynne å skjule sine aktiviteter på nett.

Apper ekspertene anbefaler:


 
  • Lightbot: Tren nokså avansert programmeringslogikk på en morsom måte. For både barn og voksne. Test å spille sammen. Tilgjengelig for iTunes og GooglePlay

 
  • Coda gameLa barnet få utvikle sine egne spill. Kul svenskutviklet app som lærer deg programmering, logikk og spillkonstruksjon. Tilgjengelig i iTunes og GooglePlay.
  • Scratch: Dette programmeringsverktøyet som er utviklet av det prestisjetunge universitetet MIT i USA, gir uendelige muligheter. Les mer på scratch.mit.edu.
  • Imovie: Her kan barnet spille inn og rediger egne filmer. Kun tilgjengelig i iTunes.
  • Videoshow: Bra Android-alternativ til iMovie. Kun tilgjengelig i GooglePlay.
  • Garageband: Skap musikk med avanserte muligheter. Kun tilgjengelig i iTunes.
  • Minecraft: Barnas favoritt. Minecraft er et av de aller beste spillene i verden. Trigger nysgjerrighet og skaperkraft, og utvikler ikke minst barnets problemløsningsevner. Les mer på minecraft.net.

 

Artikkelen er oversatt og tilpasset fra «Digitale Livet i samarbete med Telia».

 

Kilder og eksperter som er brukt i artikkelen er: Elza Dunkels, forsker Umeå universitet, Susanne Kjällander, forsker Stockholms Universitet, Malin Bergström, forsker og barnepsykolog Karolinska Institutet, Gabriele Eiben, forsker Sahlgrenska Akademin, Petra Petersen, forsker Uppsala Universitet, Hugo Lagercrantz, barnelege og forsker, Karolinska institutet, Jenny Klefbom, barnepsykolog, Rikshåndboken "barnhälsovård digitala medier", Vårdguiden, Statens medieråd, Common Sense Media, American Academy of Pediatrics, AAP.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!