Derfor er hastighet viktig

Appene blir større, streamingen inneholder mer data og nettjenestene krever mer. For å flytte den enorme datamengden trenger vi bredere bånd for å oppnå høyere hastigheter.

Sist oppdatert: 11. juli 2017.

Foto: Telia

De store mobiloperatørene blir dann og vann utfordret av mindre selskaper som mener at hastighet på mobilabonnementet ikke er viktig. Noen sier at hastigheten er stor nok og at fokuset heller bør ligge på nok datamengde i abonnementet.

Dekningssjefen i Telia, Tommy Johansen, sier det blir å snu ting på hodet, for dataene må frem, og kundene vil ha det så fort som mulig:

- La oss sammenlikne mobilnettet med veinettet - si en motorvei. Motorveien er bygd ut med et gitt antall felt. Hvis antall biler på veien øker vil farten gå ned, og det oppstår kø. Forblir trafikken stor må man bygge ut veien med flere felter for å få folk frem. Det samme gjelder for mobilnettet, sier dekningssjefen.

- For å opprettholde hastigheten på nettet må bredden og kapasiteten holdes så stor som mulig. Hvis hastigheten reduseres begynner nedlastingshjulet å spinne, musikken å hakke og filmen å buffre. Bilene, i dette tilfellet datapakkene, kommer ikke frem på grunn av høy trafikk på nettet - det oppstår kø, sier Johansen videre.

I dag øker databruken (antall biler) på nettverket (veien) mer enn noen gang. Vi streamer musikk og film, vi sender bilder og oppdateres oss på Facebook og andre apper.

For å holde oppe farten må Telia øke kapasiteten på nettverket slik at du får tilfredsstillende fart på alle de milliarder av datapakker som skal frem. Hastigheten blir da en indikator på at kapasiteten på nettverket er god. Hadde det ikke vært deilig med 12 felters vei i hele Norge? Det er i praksis det Telia bygger mobilnettverket for.

I mai 2017 ble Telia av TEK.no kåret til å ha det beste 4G-nettet i Norge for andre år på rad.

Datapakkene må frem raskt

Det er selvsagt viktig å ha nok datamengde i mobilabonnementet ditt. Men det hjelper ikke å ha nok datamengde hvis dataene ikke når frem til mobilen din. Det kommer stadig tyngre og mer datakrevende apper. I tillegg øker antall personer som bruker store mengder data.

- Hvis Telia ikke bygger for høyere trafikk enn man trenger i øyeblikket vil mobilnettet være tregt allerede om et par år. Utviklingen av mobilteknologi går fort, det samme kan vi si om tjenestene, og det er dette Telia bygger for. At du som bruker alltid skal få optimal kapasitet og dekning, sier Johansen.

Hastighet er alltid viktig

I trafikksituasjonen skjønner du hvorfor fart er viktig. Du ønsker å komme deg fra A til B så raskt som mulig. Det samme gjelder for mobilbruken din. Du ønsker at nettsidene skal lastes ned raskt og at streamingen av bilder og film skjer uten brudd. Hastighet er alltid viktig. Det er kanskje ikke nødvendig med 100 megabit hastighet i dag, men Telia bygger ikke nettet for dagens behov, men også morgendagens.

- Ser man frem mot en ikke så fjern fremtid vil enheter som er tilkoblet et nettverk øke drastisk. Roboter og maskiner som snakker sammen vil gjøre at kravene til datadekning og fart vil mangedobles. Tingenes internett, eller Internet of Things, som denne "revolusjonen" kalles, har allerede startet. Biler snakker med mobilen og verkstedet og dørlåser kan fjernstyres. Tenk bare på hvor mye data som må til og fra en selvkjørende bil, sier Johansen.

Det spås at antallet oppkoblede enheter i verden øker fra 6,4 milliarder i 2016 til 50 milliarder i 2021.  Telia har allerede demonstrert at det er mulig å levere så mye som 1 Gbit/s i "4,5G"-nettet. Dette er hastigheter som ytterst få mobile enheter kan benytte seg av, men behovet vil komme.

Les også: Telia har landets beste 4G-dekning.

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Kjøp produktet her

Se dekningskartet

Se dekningskartet

Kjøp

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!