Uvettig mobilbruk - hvorfor gjør vi det?

Vi vet at du vet. Det er mange situasjoner vi ikke skal eller bør bruke mobilen. Men så tar vi den frem likevel. Hvorfor er det slik? Her får du tips til hvordan du kan bli flinkere.

Foto: Telia

Nylig skrev den engelske avisen The Telegraph om en by i Tyskland som har installert trafikklys på bakken for å varsle fotgjengere med hodet ned i skjermen. Dette ble innført etter at en ung jente ble påkjørt og drept av trikken fordi hun krysset veien mens hun så på mobilen og lyttet til musikk med hodetelefoner.

Mobilbruken vår er i flere situasjoner litt unødvendig, eller rett og slett ulovlig. Likevel gjør vi stadig slike feil - alle sammen. Hvorfor er det slik at vi bryter «mobilvett-reglene» vi alle kjenner til, gang på gang?

Vi har sett på noen menneskelige årsaker til hvorfor vi bruker mobilen, til tross for at vi vet vi ikke burde. Du får også noen tips til hvordan du skal klare å sette grenser for egen mobilbruk.

Grunn 1: Vi vil så gjerne underholdes

Mobilen er fullastet med underholdning. Enten det er å bli oppdatert på sosiale medier, se det siste på YouTube eller spille. Vi ønsker å være oppdatert på hva som skjer i andres liv til enhver tid. Samtidig vil vi gjerne sende morsomme snaps, legge ut artige bilder på Instagram eller poste et morsomt sitat på Facebook. Dette i seg selv er ikke et problem, men i enkelte situasjoner kan dette være forstyrrende for andre eller rent sagt skadelig. Vær derfor bevisst på følgende:

Mobilvettregel 1: Ta hensyn til andre rundt deg

 • Ta hensyn til at andre har andre mobilvaner enn deg, særlig barn og eldre. Husk at ikke alle rundt deg ønsker å:

  • havne på bildene dine

  • høre lyden fra YouTube-videoen, eller lytte til samme musikk som deg

  • følge med på hva som skjer i ditt liv, de ønsker kanskje å bli oppdatert på sitt eget... Bruk derfor innestemme når du snakker i telefon på bussen

 • Vær oppmerksom på de du er sammen med. Hvis du har en venn eller venninne på besøk, så ønsker de å være sammen med deg. De vil ikke ikke høre deg snakke med en annen venninne på telefonen

 • Kjæresten din kan bli usikker. Når sjalusien får grobunn kan det virke som om mobilen er det nye utroskapsverktøyet. Hemmelig mobilbruk kan være en belastning for forholdet, så tenk ikke bare på hvor du bruker mobilen, men også på hvordan.

 • Barna dine trenger deg. Hvis du sitter med nesa i mobilen, eller stadig titter innom:

  • mister du konsentrasjonen i samtaler eller lek

  • risikerer du å ødelegge/avbryte samtaler og kvalitetstid

  • kan enkelte føle seg nedprioritert (barn som voksne)

  • kan du faktisk gjøre andre usikre. Husk at andre ikke ser hva du holder på med. De merker bare at de mister deg og blir påvirket av ditt tilsynelatende fravær

Grunn 2: Vi glemmer

I følge Statistisk Sentralbyrå innrømmer 350 000 nordmenn mobilbruk mens de kjører bil. Dette til tross for at alle vet at dette kan være livsfarlig. I følge Trygg Trafikk skyldes 1 av 3 trafikkulykker ufokuserte sjåfører. Mobilen må nok ta sin del av skylden. Vi glemmer å ta med handsfree-settet til bilen eller skal bare svare på en tekstmelding. Det er lett å glemme seg når nysgjerrigheten presser på.

I fremtiden kommer nok de fleste biler til å være mer tilpasset mobilteknologi og ha integrert mobiltilkobling. Frem til da vil disse rådene være lurt å følge:

Mobilvettregel 2: Ikke bruk mobilen bak rattet

 • Sørg for å montere fast telefonen og gjør klar håndfriutstyr før du starter bilen

 • Skru av unødvendig lyder og varslinger. Å få varsler om stadige oppdateringer på for eksempel Messenger, Snapchat og mail kan gjøre at du mister konsentrasjonen og pirre nysgjerrigheten litt for mye. Skal du på kortere turer kan du eventuelt skru av lyden helt når du setter deg i bilen

 • Gå gjennom alle appene som du pleier å oppdatere deg på før du setter deg bak rattet. La dem deretter være til du har kommet frem eller tar en stopp

Les også: Gjør din «dumme» bil smart

Grunn 3: Oppmerksomhet og nysgjerrighet

Vi mennesker er nysgjerrige. Det er bare sånn. Da kan vi slite med å la varslingen på mobilen forbli usett eller koble oss av når mail stadig tikker inn fra jobben. I noen situasjoner har vi godt av å legge mobilen bort, for eksempel i middagsselskap eller ikke minst på lilleputts første fotballkamp (og på alle kampene som kommer siden). En annen ting er at vi er blitt veldig opptatt av å fortelle alle andre hva vi gjør. Det er som om våre opplevelser ikke har skjedd med mindre det er dokumentert i sosiale medier. Flere har nok opplevd å være i selskap med noen som er mer opptatt av å kommunisere med alle andre enn selskapet. Her kommer noen råd for å koble av (litt):

Mobilvettregel 3: Du må ikke alltid være tilkoblet

 • Ta gjerne bilder for å forevige øyeblikket, men det er ikke alltid nødvendig å poste dem i sanntid

 • Innfør mobilfri sone - et lurt triks for å sørge for at vi blir oppmerksomme på dem som faktisk er rundt oss. Det går for eksempel an å samle alle mobilene i en boks når man skal sette seg til bords

 • En joggetur er kun en joggetur, og må ikke dokumenteres. Er selfien du MÅ dele, bare er en dårlig unnskyldning for en pause?

Innfør mobilfri sone. Et triks kan være å samle alle mobilene i en boks før gjestene setter seg til bords. Foto: Telia

Grunn 4: Vi kjeder oss

Det er helt menneskelig. Så fort vi begynner å kjede oss mister vi konsentrasjonen og mobilen blir løsningen.

Dette kan skape farlige situasjoner både i trafikken, men også som fotgjenger. Ved å ikke være våken på hva som skjer rundt deg vil du være uoppmerksom på andre bevegelser, biler som kommer mot deg, eller personer med vonde hensikter som sniker seg inn på. Hvis du følger disse rådene kan det kanskje være lettere å følge litt bedre med:

Mobilvettregel 4: Vær tilstede der du er og i det du gjør

 • Gå gjennom alle appene som du pleier å oppdatere deg gjennom før du skal ut å gå, eller setter deg bak rattet

 • Tving deg selv til ikke å kikke på mobilen når du forflytter deg fra et sted til et annet

 • Ikke hør på musikk når du sykler eller kjører moped

 • Sørg for å høre lyder rundt deg til tross for at du har hodetelefoner eller handsfree

Og ikke minst.. Husk at det er ok å kjede seg innimellom!

Det er mye bra man kan bruke mobilen til, og det skal det fortsatt være. Men det er viktig å ha med hodet og fornuften underveis.

 

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!