Mobilteknologi gjør Oslo Bysykkel smartere

Hvordan kan ny teknologi og en sykkeltjeneste gjøre byluften bedre for folk, og hvordan kan byen alltid tilby tilgjengelige sykler for innbyggerne?

Video: Telia

Et av de viktigste samfunnsoppdragene som Telia tar på seg, er å finne gode løsninger på folks problemer i hverdagen. Det var også utgangspunktet for samarbeidet med Oslo Bysykkel i 2016.

Oslo Bysykkel ønsket en løsning som kunne gi innbyggerne informasjon om luftkvaliteten i de ulike delene av byen. De ville hjelpe folk med å finne den reneste ruten av fra A-B.  Luftkvaliteten i byen gjør at mange med luftveisproblemer føler seg tvunget til å holde seg inne. Men luftkvaliteten kan variere mellom bydelene. Derfor ønsket Oslo Bysykkel å få en mer nøyaktig måling som kunne gi bedre informasjon. Løsningen fant de sammen med Telia. De satte sensorer på sykkelstativene som igjen rapporterte om luftkvaliteten via en app. Det gjorde at du kan se hvilke områder som er mest utsatt for forurensning og hvilke områder som er mindre utsatt. Se videoen fra samarbeidet her.

Nytt problem - nye løsninger

I den senere tid har Telia og Oslo Bysykkel igjen sett på en utfordring sykkeltjenesten vil ta tak i. Du har sikkert opplevd at noen sykkelstativer er tomme når du kommer og vil ha en sykkel, mens andre er fulle når du skal sette enn sykkel fra deg. Oslo Bysykkel ønsker en bedre logistikkordning slik at innbyggerne alltid finner en sykkel og alltid kan få satt en sykkel fra seg. Vi fikk være med og observere deler av utviklingen.

Jeg synes det er utrolig morsomt å møte spennende utfordringer som kommer fra bedrifter utenfra. Det blir hektiske dager, men vi kommer stort sett frem til noe som fungerer, forteller Stian Dalviken, Product Lead, i Telia.

Fem måneders arbeid på fem dager

Telia satte sammen en gruppe av ansatte i Telias innovasjonsavdeling "Telia Next", noen studenter og noen representanter fra Oslo Bysykkel. Metoden de skal gyve løs på er hentet og designet av Google og kalles Google Design Sprint. Her skal man arbeide intenst i fem dager i en femtrinnsmodell, hvor hver dag er satt av til å jobbe med ett trinn i modellen. I løpet av dag tre skulle de komme opp med et forslag til løsning, og de to neste dagene skulle prototypen utvikles og testes i bruk.

- Med «Telia Next» får vi alltid dykke ned i problemet med en gang og se på alternativer for løsninger. Vi slipper å bruke lang tid fra idétil produkt, og som gründer er man helt avhengig av å jobbe i et høyt tempo, forteller Johan Christian Høgåsen-Hallesby i Oslo Bysykkel.

Folk som jobber sammen og diskuterer rundt et bord. En skriver på en Mac.

Det ble mange diskusjoner under Design Sprint-prosessen. Foto: Telia

"Telia Next" tilrettelegger for nye ideer og innovasjoner

"Telia Next" er en nystartet avdeling i Telia som spesialiserer seg på å løse behov basert på Internet of Things, også forkortet IoT.  "Telia Next" har samarbeidet med flere ulike aktører allerede, blant annet med APX-Systems hvor det er sett på hvordan parkering kan bli smartere.

Avdelingen er et av de fremste miljøene i Norge på denne nye teknologien som består av ny nettverksteknologi, sensorer og som skaper en ny infrastruktur i Norge og verden. IoT er også kalt den fjerde industrielle revolusjon, så dette er stort.

- Vi har sett på noen ulike konsepter som tar i bruk Narrowband-IoT. Vi er ikke helt i mål enda, men har kommet opp med en idé som de nå ser på hvordan kan videreutvikles, forklarer Stian Dalviken.

Forhåpentlig vil tilbudet av bysykler i Oslo sentrum bli enda bedre i fremtiden. Nå videreutvikles ideen og vi kommer til å følge nøye med på hvordan dette kan fungere i fremtiden.

Sesongen for Oslo Bysykkel starter endelig igjen 3. april og her kan du kjøpe ulike abonnement som passer for deg. God sykkeltur! 

Selfie av den blide Narrowband-IoT-gjengen.

Dette er gjengen som jobbet med hvordan bruk av Narrowband-IoT kan brukes til å forbedre bysykkeltilbudet. Foto: Privat

Fakta om NB-IoT

  • Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

  • Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet.

  • Det gjør at batterilevetiden blir over 10 år.

  • NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Fakta om Internet of Things

  • IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.

  • Tingenes internett er et voksende verdensomspennende nettverk av ting der sensorer, programvare og tilkobling er innebygget.

  • Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.

  • Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.

  • Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei