ForsidenMagasinetStartupIT-arkitektens beste råd til startups
Fire menn snakker sammen i et teknisk laboratorium

IT-arkitektens beste råd til startups

Det ble nyttige timer for Heimdall Power da Telia Startup inviterte til en hel dag rundt samme bord som noen av landets aller mest erfarne IT-arkitekter og programvareutviklere.

Telia Startup er Telias mentorprogram for startups som vil bruke kommunikasjonsteknologi for å vokse – og da særlig Telias IoT-nettverk. 

– Telia er en teknologiorganisasjon, med mange hundre ekstremt kompetente IT-folk. For oss er det spennende og lærerikt å kunne hjelpe startups som bruker vår teknologi å lykkes. Kan vi bidra til at norske gründere og norsk næringsliv vokser, så vokser også Telia, sier direktør for Telia Bedrift, Jon Christian Hillestad. 

Han forteller at det er særlig er én viktig grunn til at Telia velger å dele sin kompetanse med kraftovervåkingsselskapet Heimdall Power. 

– Ved hjelp av avansert og imponerende teknologi tar dette selskapet tak i et stort samfunnsproblem, og det har vi lyst til å være med å løse, sier han.

Problemet Hillestad snakker om, er et aldrende kraftnett som ikke lenger holder tritt med elektrifiseringen av samfunnet.

Startup løser det store strømproblemet

Heimdall Power bruker Telias IoT-teknologi og infrastruktur for å digitalisere strømnettet. Det skjer ved at nyutviklede sensorer, såkalte neuroner, monteres på kraftlinjene. 

Heimdall_Neuron_Sensor.jpg

The Power Neuron er kjernen i innovasjonen fra Heimdall Power. Foto: Heimdall Power

Fra sensorene henter Heimdall Power ut data som gir netteierne verdifull innsikt i sanntidsytelsen på strømnettet og gjør maksimal kraftoverføring mulig. Uten en slik form for overvåkning fører gjerne frykten for overbelastning til at linjene brukes svært konservativt. 

Løsningen skal brukes til oppgradering av høyspentnett over hele verden og bidrar til at det grønne skiftet kan skje. Så langt er det planlagt installasjoner for kunder i Skandinavia, Tyskland og Frankrike i løpet av året. 

Telia_Heimdall Power Knut Sandven.jpg

– Workshopen er et fantastisk tilbud til oss. Ingen i Heimdall Power har den kompetansen som vi får tilgang til her i dag. Utrolig at dere kan bidra på dette nivået, sa Knut Sandven, CTO i Heimdall Power. 

Selskapets IT-utviklere jobber med å bygge et system helt fra bunnen, og tilbudet om en workshop med erfarne IT-arkitekter og programvareutviklere fra Telia ble derfor tatt godt imot. Målet var å gi viktige innspill til systemarkitektur som gjør det mulig for selskapet å skalere opp, industrialisere og videreutvikle produktet sitt.  

–  Med relativt enkle grep kan vi hjelpe selskaper i denne tidlige fasen, gi råd og fortelle om hvilke fallgruver man bør passe seg for, sier Hillestad.

Interessant og lærerik workshop

Forretningsutvikler og softwaresjef Magnus Helgeby i Heimdall Power forteller at de hadde stort utbytte av workshopen. 

Telia_Bjørn Ola Smievoll og Magnus Helgeby.jpg

Leder for software i Heimdall Power, Magnus Helgeby (til høyre), opplevde at workshopen traff på det nivået de er på nå og mener det er gull verdt for utviklerne å få denne type mentoring. Her sammen med Chief Enterprise Architect Bjørn Ola Smievoll.

– Ja, absolutt, veldig nyttige innspill i den fasen vi er inne i nå, der vi må matche behovene og spesifikasjonene vi har for våre tjenester med ulike teknologiske løsninger. Det er alltid trade-offs når det kommer til valg av teknologi og system. Å få innspill fra folk som har gjort det før, er derfor er gull verdt, da de gjerne har følt litt på de praktiske konsekvensene av sånne valg, sier Helgeby. 

Han forteller at det ellers var befriende å høre at selv teknologieksperter i store selskaper med massive systemer oppgir at det ofte handler om å prøve seg frem til rett løsning. 

– Digg å vite at det å teste ut løsninger er vanlig arbeidsmetodikk også i store og etablerte selskaper. Videre var det godt å få fastslått at det er umulig å planlegge for alt, at vi ikke faller for fristelsen å gjøre alt så komplisert som mulig, men få det ut og utvikle løsningen organisk etter hvert. 

Må utvikle kompleks programvare

En av de som delte av sin erfaring på workshopen, var Bjørn Ola Smievoll, Chief Enterprise Architect i Telia. Han har lang fartstid med store utviklingsjobber og står bak komplekse IT-systemer. 

– Heimdall Power er et spennende selskap, som ved å kombinere hardware og software bygger løsninger på problemer som til nå ikke har latt seg løse, sier Chief Enterprise Architect, Bjørn Ola Smievoll i Telia.

IT-arkitektens 5 beste råd til startups


Bjørn Ola Smievoll, Chief Enterprise Architect i Telia, har følgende råd for skalering: 

  1. Fokuser på produktet og verdien i produktet. Hvordan du selger og hvordan du skal ta betalt for det, det er sekundært. Holde fokuset på essensen i verdien. 
  2. IT-sikkerhet må prioriteres: Du har bare en sjanse før du mister kredibiliteten din. 
  3. Sikre at man kan er klar for skalering. Skal man distribuere fysisk hardware, må programvaren som inngår i denne kunne oppgraderes uten å endre produktet. Dette må balanseres opp mot risikoen for «over engineering», slik at man unngår å bygge for en fremtid som aldri kommer. 
  4. Prioriter all mulig form for automasjon, og kvalitetssikre dette under utrulling. Husk at noe som tar en 10 minutter å justere når du sitter på laben, er 10 minutter per enhet når produktet er ute i markedet. Gang tid og kostnad med 10 000 for å finne ut om det lønner seg å automatisere!
  5. Finn rett kommersiell modell. Det er lett å bli opphengt i teknologien. Selger man en tjeneste, må man passe på at man får betalt i den fasen når tjenesten er i bruk og krever oppfølging. Legg arbeid i få finne den rette kommersielle modellen – det er make it or break it!

– Det er forfriskende å møte et slikt ungt miljø igjen, der det er masse pågangsmot og mulighet til å jobbe med et spisset fokus på håndgripelige problemstillinger, sier Smievoll. 

Telia_Bjørn Ola Smievoll.jpg

– De er viktig å ikke kaste bort tid på å planlegge for en fremtid som aldri kommer, var et av budskapene fra Chief Enterprise Architect Bjørn Ola Smievoll .

IT-arkitekten mener noe av det viktigste en startup som Heidall Power kan gjøre, er å alliere seg med en erfaren programvarearkitekt eller utvikler på fast basis.

– Det trenger ikke nødvendigvis være en fulltids ansatt, men en sparringspartner man jevnlig kan rådføre seg med. Det vil kunne spare selskapet for masse tid og ubehagelige overraskelser, sier han.

Var denne siden nyttig?