Testpilotene har kastet terning på Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ har vært ute hos kundene våre for testing. Her er hva Lars Morten Lindberg og Morten Stokkan hadde å si om telefonen etter noen uker bruk og hvilket terningkast de havnet på.

Sist oppdatert: 13. juli 2017.

Sony Xperia XZ

Oppdatering 13. juli 2017: Sony Xperia XZ er ikke lenger i salg. Sjekk gjerne andre Sony-mobiler i nettbutikken.

Testpilotene har vurdert telefonen på disse områdene:

 • Design

 • Skjerm

 • Menyer

 • Kamera

 • Funksjoner

 • Batteri

 • Konklusjon

 • Terningkast

La oss se hva de hadde å si:

Design

Morten: Xperia XZ er et lekkert og elegant Sony-produkt - du ser på god avstand at dette er en mobil for profesjonell bruk. For meg er det OK at mobilen ser ordentlig ut. Plasseringen av funksjonsknappene på høyre side virker fornuftig. Av/på-knappen befinner seg der høyre hånds tommelfinger naturlig fester grepet. Fingeravtrykksleseren gjør at telefonen umiddelbart er klar til bruk.

Lars: Telefonen er slank og er behagelig å holde med én hånd. Dessverre er telefonen veldig glatt, så etter 2 dager med testing har den allerede gått flere ganger i gulvet. Jeg kommer garantert til å kjøpe et deksel for å få den mindre glatt selv om den da blir noe mindre ergonomisk.

Liker plasseringen til av/på-knappen, men volumknappen er på en uvant plassering og virker noe langt nede på siden. Man må bytte grep på telefonen for å endre lyden, noe som tyder på et par turer i gulvet om man skal manøvrere telefonen med en hånd.

Skjerm

Lars: Skjermen er stor og behagelig å se på. Med en størrelse på 5,2 tommer og sin 1920x1080 pixel oppløsning gjør dette at bildet er himmelsk å se på med et vanvittig skarpt bilde. Selv når teksten er liten og små ikoner er valgt, så fremstår de sylskarpe. Jeg er også veldig glad for et forsterket glass, Corning Gorilla-glass, som sannsynligvis har reddet meg noen ganger. Det er også en liten forhøyning over og under skjermen som beskytter den ytterligere om man mister telefonen på et slett underlag.

Fargegjengivelsen er også utrolig bra. Sammenlignet med Samsung Galaxy S7 fremstår bildet mye mer kontrastfullt og har et mer behagelig lys på kveldstid.

Auto-dimmingen av lysstyrken er også veldig behagelig da den toner rolig nedover så det nesten ikke er merkbart.

Touchen er utrolig god og jeg ble veldig overrasket over hvor nydelig den faktisk er å bruke kontra min Samsung Galaxy Note-bonanza fra Note til Note 5, noe som tyder på at jeg muligens vil velge flere Sony-produkter fremover.

Morten: Noen vil sikkert mene at LCD-displayet på 5,2 tommer, kunne dekket en større del av fronten. Men oppløsning (1920 x 1080 piksler) og fargedybde imponerer.

Menyer

Lars: XZ har en grei og oversiktlig meny som man kjenner seg igjen i om man tidligere har hatt en Sony Xperia. Den er også lett å finne frem i om man tidligere er vant med Android.

Savner i hovedmenyen å kunne legge programmer i mappe på en enklere måte enn å dra ett og ett program inn i mappen. En + i mappen hadde vært å foretrekke, eller å kunne huke av flere programmer man vil flytte inn. Om det er mulig har jeg i hvert fall ikke funnet ut av det enda.

Telefonen er snappy, tight og flyter som en drøm i menyene og på hovedsiden. Føles som den har veldig god framerate, eller veldig godt animerte overganger.

Morten: Er du vant til å bruke en moderne mobil, er det få overraskelser i menyene. Det er lett å lære og bruke Sony Xperia ZX. Programmer du ikke trenger, er det bare å fjerne. Dykker du dypt i telefonen, er det mange muligheter for videre studier.

Kamera

Lars: Med et front-kamera på 13 megapixler og bak-kamera med 23 megapixler har de virkelig satset hardt i megapixel-krigen, men jeg vet ikke helt om jeg syntes de strekker helt til kvalitetsmessig. Samsung Galaxy S7 leverer lysere bilder noe som igjen føles mer støyfritt. Savner å kunne fotografere i RAW, og savner muligheten for enda flere kamera-apper. Surroundshot har jeg ikke funnet, noe jeg er sterkt avhenging av. Men alt er ikke negativt! Sony Exmor RS-sensor leverer veldig gode bilder i godt lys og klarer seg greit når lyset ute blir dårligere, bildene har lite støy og ser sylskarpe ut på avstand. Men zoomer man inn på bildene (100% crop) så ser man fortsatt veldig mye jpeg-støy blandet med iso-støy selv om ikke dette har alt å si. Bildene gjør seg nok mer enn bra nok på print opp til A3, men over dette så hjelper nok ikke 23 «mobil-megapixler». Med en blender på f/2.0 får man en flott dybdeskarphet på portretter, men savner å kunne justere blenderen opp til f/5.6 eller mer. Mulig dette er et tema for en annen generasjon, men den dagen Sony kommer med RAW og mulighet for å justere blender så vil jeg bli fast kunde.

Se bilder tatt med Xperia XZ:

 • fjellandskap

   

 • Utsikt over Nidelven i Trondheim

   

 • Bakklandet, Trondheim, Nidelven i forgrunnen

   

 • Himmel og skyer, flystripe

   

Morten: Denne smarttelefonen er mitt nye kamera. Det er alt jeg trenger for å sikre minnene fra ferieturen - bildene til Facebook, Snapchat, Instagram og Twitter. Speilrefleksen, som får meg til å se ut som en forvirret turist , kan jeg stort sett legge igjen hjemme.

Video fungerer godt med en rask autofokus, den digitale bildestabilisator gjør jobben som forventet. Eneste negative er at kameraet ofte blir overopphetet.Hvis motivet er langt borte, er ikke dette et perfekt kamera, men skulle det skje noe rett i nærheten, blir bildene bra nok for pressebruk/reportasje. I de aller fleste situasjoner trenger jeg ikke noe annet kamera enn dette, med mindre jeg prøver å ta et prisvinnende bilde av månen. Da kommer det til kort.

23 megapiksler gir store, flotte bilder. Vidvinkel-linsa med åpning F/2.0 fanger overraskende mye, også under dårlige lysforhold. Går du tett på, får du fine portretter. Mange program (ansiktsgjenkjenning, Steady Shot etc. etc.) hjelper den som vil bli en bedre fotograf.

Funksjoner

Lars: Fingeravtrykkleseren er innebygget i power-knappen og fungerer utmerket.
I motsetning til flere av konkurrentene kan man sette Micro SDXC i telefonen, opp til 256GB gir deg mer enn nok plass til hva du enn måtte fylle opp med.

Med en ny type USB (USB type C) så kan man ikke dytte inn kontakten feil, men ulempen med dette er at man må gå til innkjøp av nye kabler og muligens også ny mobillader til bilen.

Morten: Hva bruker jeg smarttelefonen til? Jeg snakker kanskje ikke i den hver dag, men lyden er sterk og klar. Det er lett å skifte mellom forskjellige applikasjoner og ting skjer raskt: Mail, musikk, podcast, lesing av nyheter på skjerm. Oppgradering fra min forrige mobil (Xperia Z3), gikk smertefritt.

Batteri

Lars: Med en kapasitet på 3900mAh har du batterilevetid dagen ut med mye bruk og har ikke merket noen bakdeler med batterilevetiden i perioden jeg har prøvd den. Har heller ikke hatt behov for å bruke stamina-modus, så kan ikke uttale meg om funksjonen.

Morten: Etter å ha brukt en Sony Xperia Z3 Compact i tre år, er jeg riktig bortskjemt når det gjelder lang batteritid. Z3 var den første telefonen jeg har hatt som NESTEN ALDRI gikk tom for strøm, og jeg sluttet helt å bekymre meg for lading. Så langt er jeg mindre fornøyd med XZ. Men med 100 % til frokost, rekker batteriet gjennom en alminnelig dag med vanlige gjøremål. Med programmet "Smart lading for optimal batteritid", skal dette visstnok bli bedre når mobilen blir bedre kjent med meg (!).

Konklusjon

Morten: Dette er den beste mini-computeren jeg noen gang har hatt i lomma. Det jeg trenger aller mest, både til jobb og fritid, er en smarttelefon som tar førsteklasses bilder når behovet plutselig oppstår. Sony Xperia XZ har det jeg trenger - helt til jeg skulle være uheldig og miste den. Da forsvinner hele livet! (Heldigvis har jeg backup)

Lars: En veldig god telefon med et bra kamera, god batterilevetid og en krystallklar skjerm. Jeg syntes likevel ikke den strekker seg helt opp til konkurrentene, men er alt i alt en ufattelig «tight» telefon. Veldig responsiv i menyene og er generelt veldig kjapp. Jeg oppsummerer det slik:

+ Værbestandig/vanntett - Ikke RAW foto
+ Gorilla-glass - USB Type-C
+ Minnekort - Veldig utsatt for fingermerker
+ Fingersensor - Video overoppheter ofte kamera
+ Kamera - Blir raskt varm
+ God batteritid  
+ Svært god skjerm  

Terningkast

Lars: Terningkast fem fra meg!

Morten: Terningen havner på FEM fra meg også!

 

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Ble du testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei