ForsidenMagasinetKjekt å viteBilder på avveie? Slik får du hjelp
En gruppe ungdommer står med mobilene sine. Bildet er zoomet inn på hendene deres.

Bilder på avveie? Slik får du hjelp

Det er heller ikke lov å publisere bilder av andre uten deres tillatelse, uavhengig av om innholdet er seksualisert eller ikke. Det gjøres likevel, hele tiden. Les hva du kan gjøre. 

Se for deg at nakenbildet som ble tatt for spøk eller bare var ment for kjæresten plutselig blir spredt til hele vennekretsen. Deretter til deres venner igjen, og deres venner igjen - og kanskje også publisert på nett – der spredningen er like uendelig som universet. 

I Norge er det den nasjonale politietaten Kripos som bekjemper og etterforsker nettkriminalitet. 

Ulovlig bildedeling er blitt et økende problem blant unge, og Kripos betegner nå fenomenet som et samfunnsproblem. En undersøkelse gjennomført av analysebyrået OMG på oppdrag fra Telia viser at én av to unge ikke vet hva de skal gjøre om bilder av dem spres uten samtykke. 

bildedeling ung kvinne med mobil.jpg

Uønsket bildedeling er en tung belastning for den som blir rammet, og det kan også være vanskelig å få fjernet bildet om de er delt på internett. 

Har du opplevd å få bilder eller video spredt? Dette er rådene fra Kripos:

  • Skaff bevis: Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, hvor det er delt og når det er delt.

  • Kontakt de som står bak den aktuelle nettjenesten eller appen der delingen har skjedd for å rapportere om hendelsen. 

  • Kontakt politiet på 02800, eller dra til nærmeste politistasjon eller lensmannskontor.

  • Slettmeg.no er en gratis råd– og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett. De gir god hjelp til deg som trenger hjelp til å slette bilder eller informasjon. 

bildedeling studenter venninner.jpg

Delbart? Eller straffbart?

Politiet har i år lansert kampanjen Delbart?, en satsning som skal forebygge deling av seksualiserte bilder og videoer. Mange unge vet nemlig ikke at det er straffbart, selv om de fleste unge skjønner at det er dårlig gjort å videresende eller dele slike bilder. Dette sier straffeloven: 

  • Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.

  • Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.

  • Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre. (Kilde: Kripos)

Ønsker du å følge med på hvordan Politiet jobber med blant annet netthat og ulovlig bildedeling? 

Da kan du følge Politiets nettpatrulje. De oppdaterer jevnlig om sine aktiviteter og lenker også til relevante artikler fra nyhetsmedier, barnevakten.no, nettvett.no og andre aktører som jobber for å bekjempe kriminalitet og mobbing på nett. 

Var denne siden nyttig?